Słodycze, zwłaszcza te domowej roboty, nieodmiennie kojarzą się z ciepłej rodzinnego gniazda i bliskością oraz z ważnymi momentami w życiu, które zasługują na celebrację z prawdziwego zdarzenia. Lubisz sięgać do przepisów, które dostałaś od mamy i ciotek? Pielęgnowanie tradycji zasługuje na medal! Warto jednak pomyśleć nie tylko o składnikach do łakoci, ale też… o sposobie, w jaki je wyeksponujesz. Oto, co warto wiedzieć na temat przechowywania i serwowania ciast.
Serwowanie ciast, ciastek i innych słodkości. Dlaczego to takie ważne?
Chcesz zachwycić gości na przyjęciu efektownymi wypiekami? Pamiętaj o tym, że prezencja liczy się tak samo, jak smak deseru. Pomyśl o tym, w jaki sposób podać gościom łakocie, a na pewno będą pod wrażeniem. Najlepiej, jeśli dopasujesz go do charakteru imprezy czy wystroju stołu. Przykładowo na weselu w duchu glamour sprawdzą się eleganckie patery szklane, które będą tworzyć idealny mariaż z wazonami i zastawą. Organizujesz urodziny nastolatki? Zabawne papilotki na muffinki z motywami jednorożców będą genialnie komponować się z takimi akcesoriami, jak wielokolorowe serwetki i wisząca nad stołem pompony z bibuły.
Dbając nie tylko o to, żeby desery były pyszne, ale też ładnie podane, bez większego wysiłku wypracujesz sobie miano najlepszej gospodyni i organizatorki imprez na całym świecie. I kto by przypuszczał, że tak wiele zależy od prostych decyzji, związanych z tym, jak i w czym podawać oraz przechowywać słodkości.
Eleganckie serwowanie ciasta. Jak podawać desery gościom?
Na czym polega eleganckie serwowanie deserów? Przede wszystkim na umiejętnym dopasowaniu naczynia, w którym się je podaje. Przykładowo, okrągłe torty najlepiej eksponować za pomocą patery na nóżce bez rantu, z której każdy gość w łatwy sposób będzie mógł nabrać sobie porcję smakołyku na talerzyk – wystarczy wsunąć specjalną łopatkę pod spód ciasta i wysunąć ukrojony wcześniej odpowiednim nożem kawałek.
Misa Szklana na Nodze Duża 24 ø 20cm
W przypadku ciastek lub ciast o zwartej konsystencji, pokrojonych na kawałki (takich, jak na przykład sernik czy brownie), sprawdzi się patera z rantem. Tego typu szklane naczynie na deser będzie przeciwdziałać wysypywaniu się zawartości na stół i kruszeniu po obrusie.
Babeczki, zgodnie z tradycją, podajemy w fantazyjnych papierowych pilotkach – ogromny wybór znajdziesz wśród nowoczesnych akcesoriów do ciast i muffinek. Warto wybrać takie, które tematycznie pasują do imprezy, a kolorystycznie – do dekoracji wypieku, czyli np. masy, dekoracyjnych perełek itd.
Słodycze o fantastycznych kształtach i kolorach, na przykład wielobarwne makaroniki czy małe bezy, najlepiej podawać na stół w szklanym pojemniku z kloszem, dzięki któremu będą kusić swoim wyglądem i ozdabiać przestrzeń. Znakomicie prezentować się będą na przykład trzy paterki o podobnym kształcie, ale różnych wielkościach czy wysokościach. W takich ozdobnych naczyniach na słodkie wypieki ciekawie będę wyglądać również gotowe słodycze ze sklepu, na przykład pianki marshmallows czy duże żelki.
Misa Szklana Deserowa na nodze 25 cm ø 17 cm
Czy wypada podawać łakocie na talerzykach papierowych? Jak najbardziej, o ile przyjęcie ma charakter mniej zobowiązujący, na luzie, bądź kiedy istnieje duże prawdopodobieństwo stłuczenia szklanych lub porcelanowych naczyń (na przykład w przypadku imprez tanecznych czy kinderbali).
Wskazówka: Jeśli urządzasz przyjęcie, na którym będzie sporo ciast, zaopatrz się w opakowania na ciasto, na przykład ze wzmocnionego kartonu. Kiedy goście zaczną wychodzić, będziesz mogła podarować im choćby po kawałku słodkiego wypieku Twojego autorstwa.
A co z przechowywaniem wypieków? To też może mieć znaczenie
Pamiętaj, że serwowanie deserów swoim gościom i patrzenie na to, jak zajadają się ciastami i ciastkami to ukoronowanie całego procesu związanego z przygotowaniem smakołyków. Żeby efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, warto starannie podejść do każdego jego etapu. Nie będziemy Ci mówić, jak ważny jest odpowiedni przepis – to wiesz na pewno. Zwrócimy jednak Twoją uwagę na sposób przechowywania ciast. Jest o tyle ważny, że może wpłynąć na ich walory smakowe!
Pudełka dla Gości Patera Bezbarwna 5,5 cm x 7,5 cm 3 szt.
W czym trzymać desery? To zależy oczywiście od tego, o jakim typie łakoci mówimy. Te, które wymagają schłodzenia, powinny czekać na spałaszowanie w lodówce. Bezy chronimy przede wszystkim przed wilgocią, która im szkodzi – można je trzymać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku na słodycze. Opakowanie z zamknięciem przyda się do przechowywania ciastek i pierniczków – mogą to być na przykład słoiki ozdobne, które przy okazji będą upiększać szafkę.
W przypadku domowych słodkości liczy się oczywiście smak oraz… serce, które zostało włożone w ich przygotowanie. Łakocie mogą jednak zachwycać także swoim wyglądem – weź pod uwagę to, w jaki sposób eksponujesz i podajesz gościom. Jeśli szukasz dobrej jakości ozdobnych naczyń na słodkie wypieki, które omówiliśmy w tym poradniku, zajrzyj do naszego sklepu internetowego po więcej propozycji!